Feitjes en fabeltjes over de sauna

Een middagje in de sauna oftewel een Fins stoombad of droge heteluchtbad is een heerlijke manier om te ontspannen. Toch bestaan er een aantal misverstanden over dit saunabezoek. Daarom kun je in dit artikel een aantal feiten en fabels lezen, zodat je de volgende keer zonder zorgen en goed geïnformeerd kunt relaxen!

1. Als je zwanger bent, dan mag je niet de sauna in

Dit is een fabel. Althans, voor degenen die het gewend zijn om op regelmatige basis een droge heteluchtbad te nemen, is het op zich geen probleem om dit ook te doen tijdens de zwangerschap. In het algemeen kun je alleen beter geen saunabezoek plannen in de eerste drie maanden, maar ook niet in de laatste weken van je zwangerschap. Verder heeft een Fins stoombad een ontspannende werking op het lichaam en als de moeder hieraan gewend is, dan zal het ongeboren kindje hier ook de vruchten van plukken. Tijdens de zwangerschap houd je bovendien ook veel vocht vast, dus is het alleen maar mooi meegenomen dat je dit overtollige vocht eruit kan zweten. Echter, als je in je leven (bijna) nooit een Fins stoombad genomen hebt en je tijdens je zwangerschap een keertje wilt gaan, dan kun je het beste even advies vragen aan je arts.

2. Een Fins stoombad is in het algemeen goed voor je gezondheid

Dit is een feit. De warmte zorgt voor het openen van je poriën en daardoor kan je lichaam beter afvalstoffen afvoeren. Verder verhoogt een droge heteluchtbad ook nog eens je weerstand, dus kan je lichaam beter tegen infecties vechten. Verder werkt de warmte ook zeer ontspannend voor je spieren. Ook als je last van astma hebt, dan zul je baat hebben aan een bezoekje aan een Fins stoombad. Een saunabezoek bevordert namelijk een betere doorbloeding en ontspanning rondom de luchtwegen. Dit betekent dat slijm beter kan worden afgegeven en dat de spiertjes die kunnen zorgen voor een astma-aanval, ook zullen ontspannen.

3. Badkleding is beter tijdens een saunabezoek

Fabel, want het is hygiënischer om naakt een Fins stoombad binnen te gaan. Je zweet gaat dan immers niet in je badkleding blijven zitten, waardoor je de kans op nare zweetgeurtjes ook tot een minimum beperkt. Bovendien zal je lichaam ook minder in staat zijn om af te koelen als je badkleding aanhebt en laat deze afkoeling nu net zo belangrijk zijn. Voor de algemene hygiëne is het wel aangewezen om op een hamamdoek te gaan zitten en niet met de blote kont op het blote hout.

4. Een lighouding is beter dan een zithouding in een droge heteluchtbad

Fabel, want eigenlijk maakt het niet veel uit of je nu zit of ligt. Wel is het belangrijk om te kijken waar je precies gaat zitten of liggen in een sauna. Is het een van de eerste keren, dan kun je het beste op het onderste bankje beginnen. Hier is de temperatuur namelijk het minst hoog. Je kunt vervolgens langzaam opbouwen en steeds een bankje omhoog gaan liggen of zitten. Wil je maximaal kunnen relaxen? Zorg dan dat je lichaam in dezelfde zone qua temperatuur blijft.