Waarom afkoelen na de sauna zo belangrijk is

 

Wellness is de laatste jaren steeds meer in populariteit gestegen. Een goede saunasessie kan daarbij natuurlijk niet ontbreken. Sterker nog: het is voor veel mensen het hoogtepunt van de dag. Even alle afvalstoffen eruit zweten en je spieren helemaal ontspannen, is een behoorlijke luxe. Het is echter wel verstandig om bepaalde dingen in je achterhoofd te houden wanneer je een bezoek aan de sauna gaat plannen. Het is bijvoorbeeld heel erg belangrijk om tussen verschillende sessies even een cooldown te doen. Waarom dat zo belangrijk is? Dat kom je hier te weten.

 

Waarom afkoelen na de sauna zo belangrijk is

© Pixabay.com

 

Alles voor een goede doorbloeding
Een saunabezoek is om heel veel verschillende redenen gezond voor lichaam en geest. Daarbij is het echter vooral belangrijk dat je beschikt over een goede doorbloeding. Een gezonde bloedsomloop zorgt immers voor meer energie en bovendien worden mineralen en vitamines op die wijze beter door je lichaam getransporteerd. Je wil immers wel dat deze op de juiste plaats terechtkomen! Verder zorgt een goede doorbloeding er ook nog eens voor dat afvalstoffen op de juiste manier worden afgevoerd. De beste manier om voor een goede en gezonde bloedsomloop te zorgen is door je bloedvaten te trainen. En je raadt het natuurlijk al: dit kun je doen door na je saunabezoek te zorgen voor voldoende afkoeling. De verschillen in temperatuur zorgen voor een snellere doorstroming van je bloed, waardoor de bloedvaten getraind worden. Al op korte termijn zorgt dit voor een betere weerstand.

Het sluiten van de poriën
Als je in de sauna zit, gaan de poriën van je huid openstaan. Alleen op die manier kunnen immers afvalstoffen worden afgevoerd. Het is echter niet de bedoeling dat deze poriën na je saunabezoek ook open blijven staan. Dan ben je namelijk een stuk gevoeliger voor bacteriën. Dat wil je natuurlijk niet hebben aangezien je daar behoorlijk ziek van kunt worden of een huidaandoening kunt krijgen. Gelukkig valt dat eenvoudig te voorkomen. De meest eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat de poriën sluiten, is door een cooldown te doen zodat je afkoelt. Wanneer je lichaam en je huid namelijk afkoelen, gaan de poriën vanzelf weer dicht en is je lichaam weer beschermd tegen indringers.

 

Waarom afkoelen na de sauna zo belangrijk i

© Pixabay.com

 

Je voorkomt hoofdpijn!
Nog een belangrijke reden om na het saunabezoek of tussen twee sessies door ervoor te zorgen dat je afkoelt: de kans op hoofdpijn wordt een stuk kleiner. Veel mensen krijgen na een saunabezoek behoorlijke hoofdpijn en dat is natuurlijk vooral erg vervelend. Je gaat immers juist naar de sauna om even helemaal je hoofd leeg te maken en te ontspannen. Meestal komt de hoofdpijn overigens doordat je een te hoge bloeddruk hebt. En drie keer raden hoe je deze hoge bloeddruk kunt voorkomen? Juist, door ervoor te zorgen dat je na de saunasessie voldoende afkoelt. Daar zal je bloeddruk namelijk aanzienlijk van dalen. Overigens zijn er tal van manieren om ervoor te zorgen dat je afkoelt nadat je een saunasessie hebt gehad. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een koude of lauwe douche.